Despre frica de profesori

Așa cum s-a arătat într-o serie de articole recente (Frica, materia ce trebuie eliminată obligatoriu din școlile românești, Bianca Ion; Frica în educație, Sorin Costreie), frica domină cele mai multe relații în școală; între elevi și profesori, profesori și director, respectiv inspector, până la nivelul superior al piramidei, frica este reglatorul care menține la un nivel minim de supraviețuire activitatea didactică și urnește mașinăria ruginită a învățământului românesc. Promovată prin tradiția profesorului stăpân în clasă, frica face ca elevii să fie demotivați, străini de școala, entuziasmul manifestându-se uneori numai prin bucuria de a fi cu prietenii lor în pauze. Îi încânta orice activitate care iese din tiparele obișnuite, din dictarea care le obosește mâinile și le secătuiește bruma de creativitate și copilărie.

frica_de_profesori.jpg

Sursa imaginii:http://www.ziarulargesenilor.ro/tag/profesori/

CE POŢI FACE DACĂ EŞTI ELEV ŞI ŢI-E FRICĂ DE PROFESOR

Profesorul care ţipă şi ameninţă este slab. În primul rand, ai grijă de emoţiile tale. Învaţă să nu-ţi fie frică în interiorul tău.  Spune-ţi: „E problema lui dacă ţipa sau e nervos. Mi-ar plăcea să vorbească calm, însă unii oameni se enervează şi ţipă. Nu sunt un nimeni dacă ţipă la mine. Să vad mai bine ce doreşte să fac. „ Întreabă-l: „ce doriţi să fac, domnule profesor?”

Invaţă care sunt consecinţele care există şi fă diferenşa de cele care sunt inventate de profesori. De exemplu: nu iti poate scadea nota la purtare pentru ca nu ti-ai facut tema sau nu are voie sa iti dea nota la o anumita materie pentru ca ai deranjat clasa. Insa, acesta nu este o scuza ca tu sa nu inveti sau sa te comporti urat la ore. Este corect sa primesti note mici daca nu inveti si este corect sa ti se scada nota la purtare (dupa avertizare) daca deranjezi orele sau te comporti obraznic.

Daca şi-e teamă. îi poţi spune direct: „Dl. profesor, imi este teama de dvs. cand tipati la mine. Inteleg ca sunteti suparat, inteleg si stiu ca am gresit (asta daca ai gresit!). Nu doriti sa vorbiti cu parintii mei?” Ai dreptul sa iesi oricand din situatia in care se tipa la tine, te simti amenintat sau umilit. Nu confunda asta cu dreptul tau de a tipa la profesori! Nu ai nicio scuza sa vorbesti urat sa tipi sau sa ameninti un profesor, chiar daca el o face! Nu uita! Daca ameninti un om nervos, se enerveaza si mai tare!

Cere ajutorul. Vorbeste cu un profesor in care ai incredere, cu parintii tai sau cu directorul scolii. Nu incerca sa iti faci singur dreptate! Inca, din pacate, nu exista mentalitatea unei educatii fara frica.

Sursa informaţiilor:

 http://www.contributors.ro/editorial/sa-scoatem-frica-din-%C8%99coala-dar-ce-punem-in-loc/

http://www.top-psy.ro/mami-mi-e-frica-de-profesorul-meu/

Apreutesei Alexandra Gabriela

Cerce Emma

Poroch Diana Marinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s